Як зберігати каву?

Кава – примхливий продукт

Ви могли чути, що кава краще зберігати в холодильнику. Це помилка.

Там є і перепади температур, і світло, і, що найшкідливіше, сторонні запахи. Холодильник запросто зіпсує навіть найдорожче і якісне зерно. Крім холодильника є шафа або морозильна камера. З ними не все так однозначно, тому давайте розбиратися.

Обсмажена кава дуже гігроскопічна: вона швидко вбирає і віддає вологу, приймає сторонні запахи і, якщо говорити просто, видихається, а ефірні масла, що знаходяться в зерні, вступають в реакцію з киснем і окислюються. Щоб кава довше зберігала свіжість, ії потрібно правильно зберігати.

Основні вороги кави

Кисень

Не зберігати каву у відкритій тарі.

Можна пересипати його з пакета в банку з добре кришкою, що закручується. Або просто закривати пакет спеціальними прищіпками.

Тепло / світло

Не залишати на сонці, зберігати біля обігрівачів і батарей опалення.

Тримайте каву при кімнатній температурі, в ємності, що не пропускає світло, або темній шафі.

Сторонні запахи

Не залишати пакет біля сильно пахнуть речовин, спецій, приправ.

У холодильнику кави не місце ще і з цієї причини – воно швидко просочиться запахами їжі.

Як зберігати мелену каву

Мелену каву видихається в рази швидше зернового, тому що у нього більше точок дотику з навколишнім середовищем. Його не вийде довго зберігати: кава почне втрачати свіжість відразу після помелу і навіть в хорошій упаковці протримається 1-2 дні, не більше.

Купувати мелену каву потрібно тільки в самих крайніх випадках: якщо у вас немає кавомолки, вона погана або ви плануєте випити кави дуже швидко. В інших ситуаціях ми рекомендуємо вибирати кави в зернах.

Як зберігати каву в зернах

При правильному зберіганні зернової кави зберігає свіжість один-два місяці після обсмажування.

Пакети з зіплоком і дегазаційних клапаном найкраще підходять для зберігання. Вони непрозорі, захищені від вологи та повітря, а клапан дозволяє виводити вуглекислий газ, який виділяють свіжообсмаженої зерна.

На другому місці – керамічні та скляні банки з герметичними кришками. Їх плюс в тому, що вони так само, як пакети, захищають кава від вологи і сторонніх запахів. Недолік у тому, що всередині завжди буде повітря – це значить, що в банку триватимуть окислювальні процеси і кава буде втрачати свіжість.

Close Menu
×

Cart